ÖNE ÇIKAN TERAPİSTLER

  Tüm Masözleri görmek için tıkla

Masaj yaptırmanın çok iyi hissettirdiğini bilmek bir bilim insanı olmak gerektirmez ama aslında nedenini açıklamak için bilim gerektirir.

Elbette, masajların neden bu kadar iyi hissettirdiğini hepimiz biliyoruz. Rahatlatıcı atmosferin, kokulu yağların ve masözün gerginliği gideren dokunuşunun bir kombinasyonu, herhangi birinin sıkıntılarından 1 saatlik masaj seansına 200 TL gibi ücrete kurtulması için yeterlidir.

Ancak bir masaj sırasında harekete geçen sadece duyularımızdan daha fazlasıdır masajların aslında vücudumuzun kimyasal dengeleri ve fizyolojik durumu üzerinde bir takım etkileri vardır.

Masajda Kendimizi Nasıl İyi Hissederiz

Masaj terapisi binlerce yıldır dünyanın tüm kültürlerinde ve bölgelerinde haklı olarak kullanılmaktadır: masaj terapisinin bize sağladığı fiziksel ve fizyolojik etkiler sayısızdır ve her gün daha fazla fayda keşfedilmektedir. Masajın bedenen ve ruhen bir çok faydası olduğu masaj sevenler tarafından biliniyor.

Bilim Öyle Diyor

1. Her gün endorfin

Endorfinlere genellikle “iyi hissettiren” kimyasallar denir, ancak bunlar tam olarak nedir ve neden bu şekilde anılırlar?

Endorfinler, beynimizde ve sinir sistemimizde salınan ve vücudun opiyat reseptörlerini aktive eden doğal olarak oluşan bir hormondur. Endorfinlerin alıcılarımızla etkileşime girme yolları aslında beynimize gönderilen ağrı sinyallerini azaltır, odaklanma yeteneğimizi arttırır ve genel ruh halimiz üzerinde canlandırıcı bir etkiye sahiptir.

Farklı masaj teknikleri, özellikle akupunktur ve tetik nokta terapisi gibi teknikler, vücudumuzun daha yüksek miktarlarda endorfin oluşturmasına ve salmasına yardımcı olur. Vücudumuz esasen “endorfin aşırı yüklenmesi” içindeyken, masajların bizi fiziksel olduğu kadar psikolojik olarak da çok iyi hissettirmesi şaşırtıcı değil.

2. Dolaşımlar harika çalışır

Masajlar, hem yumuşak dokunun fiziksel manipülasyonu hem de bunun sonucunda açığa çıkan kimyasallar yoluyla vücudumuzdaki farklı sıvıların dolaşımını artırmak için yaygın olarak kullanılmaktadır.

Hem gelişmiş kan dolaşımı hem de gelişmiş lenf dolaşımı, oksijen ve diğer besin maddelerinin vücudumuzdaki, özellikle de kaslarımıza akışını artırmanın harika yollarıdır. Bu, daha sağlıklı hücreler ve dokular oluşturmaya çalışır, bu da özellikle toksinlerin ve atıkların uzaklaştırılması açısından vücudumuzun daha verimli çalışmasına yardımcı olur.

Bu, kas ağrılarını ve ağrılarını azaltmak ve bize genel bir rahatlama ve esenlik hissi vermek için harikalar yaratır.

3. Yaparsam aldırma (Dopamin)

Dopamin, vücudumuzda salınan ve bize moral veren psikolojik etkiler sağlayan bir başka hormondur. Beynin ödül ve zevk merkezlerini kontrol etmenin yanı sıra hareket ve duygusal tepkiyi düzenlemeye yardımcı olan bir nörotransmiterdir. Bu nedenle dopamin, ödül güdümlü davranışlarda büyük rol oynar.

Ancak hepsi bu kadar değil dopamin (daha önce bahsedilen endorfinlere benzer şekilde), neşe, ilham ve coşku gibi duyguları teşvik ederek ruh halimiz üzerinde canlandırıcı etkilere de sahip olabilir.

Vücudumuzda salınan dopamin miktarını yükselten masajlar ile bu olumlu etkileri kısa sürede yaşayacağımıza eminiz.

4. Beynimiz kapanıyor

Tamam, belki beyinlerimiz gerçek anlamda kapanmaz (çünkü bu aslında iyi bir şey olmaz), ama bir masaj sırasında beyinlerimiz bir tür meditatif duruma girme eğilimindedir.

Bu, derin doku masajı gibi (sadece mantıklı olan) daha agresif bir şeye kıyasla, nazik masajlar aldığımızda daha yaygındır. Bedenlerimiz gevşemeye başladığında zihinlerimiz uyuşur. Zihnimizin en küçük köşelerini bile dolduran günlük hayatın sürekli gevezeliği, beynimizin belirli bir şeyi ne düşündüğü ne de belirli bir şeye odaklandığı bir tür “sessiz” yere gelene kadar azalır.

Bu düşünce eksikliğinin, kendimizle ve durumlarımızla barış içinde ve rahat hissetmemize yardımcı olmak gibi birçok terapötik fizyolojik faydası vardır neredeyse bir öfori duygusu gibi.

5. Oksitosin? Peki!

Sürpriz, sürpriz, başka bir hormon!

Oksitosin genellikle “aşk hormonu” olarak adlandırılır çünkü en yaygın olarak sevdiğimiz kişiye sarılmak veya öpüşmek gibi yakın etkileşimler sırasında salınır. Güven, bağ kurma ve empati kurma yeteneğimizi olumlu yönde etkiler.

Daha basit bir ifadeyle, oksitosin içimizde sıcak ve bulanık hissetmemizi sağlar, bu nedenle oksitosin salgılayan bir masajın bize aynı hissi vermesi mantıklıdır.

Ve hepsi bu değil!

Artık masajların neden bu kadar iyi hissettirdiğini biliyoruz ama aslında sağlığımız için de inanılmaz derecede faydalı olduklarını biliyor muydunuz?

Masajlar, vücudumuzdaki kimyasal ve fizyolojik etkileri nedeniyle çeşitli sağlık sorunları için doğal bir iyileşme mekanizması görevi görür.

Masajların sunduğu sağlık yararlarından bazıları (bizi iyi hissettirmelerinin yanı sıra) şunları içerir:

  • Masaj terapisi, esnekliği ve işlevi artırarak yaralanmalardan, ameliyatlardan veya travmalardan sonra vücudunuzu iyileştirmeye yardımcı olabilir.
  • Karın masajları, kabızlık gibi sindirim sorunlarının çözülmesine yardımcı olabilir.
  • Omuz, boyun ve baş masajları baş ağrısı ve migren semptomlarını önemli ölçüde azaltabilir.
  • Masaj, uykusuzluk çekenlerin daha iyi uyumasına yardımcı olabilir
  • Bazı masajlar, çeşitli durumlarda hem kronik hem de akut ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilecek doğal anti inflamatuarlar olarak işlev görür.
  • Masajlar, vücudunuzun işlemesine ve lenf sıvısını boşaltmasına bile yardımcı olabilir, bu da özellikle oto bağışıklık bozuklukları olanlarda bağışıklık yanıtınızı iyileştirebilir.
Ne için bekliyorsun?

Bunu okuduktan sonra, bilimin temel olarak kendinize bir masaj (veya iki… veya daha fazla) ayırtmanızı söylediği açıktır uzun bir haftanın ardından kendinizi şımartmayı hak ediyorsunuz ve şimdi bu küçük tedavinin iyi olduğunu kanıtlayabilirsiniz. sağlığınızı da. Sadece rahat bir vücutla çıkmakla kalmayacak, aynı zamanda daha iyi bir zihniyette olacaksınız!

İstanbul’da yaşıyorsanız masaj hizmetini profesyonel terapistlerden alabilirsiniz. Hemen şimdi bir masaj uzmanı bulmak için ilgili sayfamız olan “masözler” sayfamıza göz atabilirsiniz.

Güzel bir yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir